woensdag 30 april 2014

laureaten eerste Nacht van de Woordvoerder

Op 28 april 2014 vond bij VOKA in Brussel de eerste nacht van de woordvoerder plaats. De nacht van de woordvoerder is een organisatie van Kortom en de Vlaamse Vereniging van Journalisten.

Dit is de eerste keer in Vlaanderen dat dergelijk evenement wordt opgezet. Met het initiatief willen Kortom en de VVJ bakens uitzetten voor goede persrelaties.

"Met meer dan 100 'echte' woordvoerders op deze eerste Nacht breken we waarschijnlijk ook het record aantal woordvoerders per m²," grapte inleider en juryvoorzitter Tom Van de Vreken.

Voor 1 keer werd ook gepleit om de smartphones vooral aan te laten staan tijdens het event; bereikbaarheid en snel reageren zijn immers twee belangrijke troeven voor woordvoerders.

143 woordvoerders genomineerd in 4 prijscategorieën

Kortom en VVJ reikten prijzen uit in vier categorieën: best bereikbare woordvoerder, beste persteksten, beste stem en woordvoerder van het jaar.

De eerste drie categorieën gaan over aspecten die journalisten belangrijk vinden. 
  1. beste bereikbaarheid: opnemen als er wordt gebeld binnen en buiten de kantooruren, terugbellen na een gemiste oproep en ook bij slecht nieuws reageren.
  2. beste interviewstem: een aangename stem om naar te luisteren, informatie duidelijk, helder en beknopt brengen aan een goed tempo.
  3. beste persteksten: berichten met nieuwswaarde, goed gestructureerd en vlot geschreven.


In de eerste stemronde konden beroepsjournalisten en communicatieprofessionals woordvoerders nomineren. In totaal werden 143 woordvoerders genomineerd.

Na de publieksronde selecteerde een vakjury op basis van een shortlist de winnaar per categorie. 


beste Nederlandstalige woordvoerder

Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit is op de eerste Nacht van de Woordvoerder verkozen tot Nederlandstalig woordvoerder van het jaar. Met de prijs bekronen communicatievereniging Kortom en de Vlaamse Vereniging van Journalisten de woordvoerder die een voorbeeld is voor zijn vakgenoten.

Truienaar Frédéric Petit begon in 1999 bij de NMBS, sinds 2005 is hij woordvoerder van Infrabel. Hij studeerde Communicatiewetenschappen aan de KULeuven en behaalde een postgraduaat Journalistiek aan de Vlekho Business School. 

"Uit het juiste woordvoerdershout gesneden"

Juryvoorzitter Tom Van de Vreken: "Goed nieuws brengen is gemakkelijk. Om in mediastormen overeind te blijven, moet je echter uit het juiste woordvoerdershout gesneden zijn. Infrabel heeft met Frédéric Petit zo'n spreekbuis in huis. In 2013 werd hij maar liefst 872 keer vermeld in persknipsels, dat is meer dan gelijk welke Nederlandstalige woordvoerder. Zijn grote bereikbaarheid, heldere communicatie en hulpvaardigheid tegenover de pers staan model voor andere woordvoerders. Het is geen toeval dat zowel het publiek als de vakjury Frédéric hebben verkozen tot woordvoerder van het jaar."

de andere winnaars

An Van hamme (MIVB), Hajo Beeckman (Vlaams Verkeerscentrum) en Margaux Donckier (kabinet minister van Justitie Annemie Turtelboom) zijn de winnaars in de andere categorieën.

An Van hamme kreeg de prijs voor beste interviewstem, Hajo Beeckman is de best bereikbare woordvoerder en Margaux Donckier schrijft de beste persteksten.


foto van alle winnaars, met een glunderende juryvoorzitter Tom Van de Vreken:


vlnr: Hajo Beeckman, Margaux Donckier, Frédéric Petit, Tom Van de Vreken, An Van Hamme


samenstelling vakjury

De vakjury bestond uit zowel journalisten als woordvoerders. Namens de pers zetelden Dirk Coosemans (Het Laatste Nieuws), Kevin Major (VRT), Luc Vanheerentals (Belga), Nicholas Lataire (VTM NIEUWS), Pol Deltour (VVJ) en Saskia Laurent (Belga). Voor de woordvoerderskant zaten Sara Vercauteren (MEDIALAAN) en Tom Van de Vreken (De Lijn) in de jury.

over Kortom

Kortom is de vakvereniging van bijna 1.000 communicatieprofessionals bij de overheid. Het gaat om alle bestuursniveaus (gemeentelijk, provinciaal, Vlaams en federaal) en de overheidsbedrijven.
Om de communicatie bij de overheid te professionaliseren, bundelt en deelt Kortom kennis via activiteiten als congressen, studiedagen en collegagroepen. De vereniging reikt jaarlijks ook een prijs uit voor de beste overheidscommunicatie.

1 opmerking:

  1. Het was een leuke avond! Zeer veel van bijgeleerd. Een boeiende avond voor een student woordvoerder. Absoluut ook terechte winnaars!

    BeantwoordenVerwijderen

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!