zaterdag 4 januari 2014

Noelle Aarts over communicatietrends 2014

Noelle Aarts ziet 4 belangrijke communicatietrends voor 2014: glazen huis, datamining, horizontalisering, emotiemaatschappij.
Wat betekenen die 4 communicatietrends nu voor de communicatieprofessional?

1. glazen huis

De wereld om ons heen wordt transparant. Sociale media spelen daarin een zeer belangrijke rol.

Transparantie stimuleert bedrijven en overheden tot correct gedrag. Communicatieprofessionals moeten hun opdrachtgevers aansporen, zelfs dwingen om 'het goede te doen'.

Het adagium 'be good and tell it' wordt ingekort tot ' be good'. We moeten het goede doen en hopen dat anderen het doorvertellen.

De invloed van de communicatieprofessional neemt af.

2. datamining

Datamining is een veelbelovende evolutie en kan positieve effecten genereren. Data op individueel niveau kunnen leiden tot persoonlijke adviezen op maat.

Die evolutie heeft een impact op het werk van de communicatieprofessional.

Het klassieke doelgroepdenken is voorgoed voorbij. We zullen moeten focussen op individuen, gemeenschappen. We spreken over lichte gemeenschappen, die mekaar overlappen, voortdurend veranderen.

Het werk van de communicatieprofessional wordt moeilijker en zal meer inspanning vergen om tot resultaat te komen.

3. horizontalisering

Horizontalisering past bij het fenomeen van de netwerksamenleving. Het verwijst naar het afbrokkelen van aloude, gezaghebbende instituties.

In de netwerksamenleving bestaat respect, maar respect moet je verdienen. Op basis van vakmanschap en niet op basis van gevestigde positie.

Horizontalisering verwijst naar de wereld waarover Daan Roosegaarde spreekt: een nieuwe wereld die gekenmerkt wordt door delen in plaats van hebben, door gebruik in plaats van bezit - delen is het nieuwe bezit.

Niet enkel materiële dingen delen, maar ook meningen en kennis.

Dat delen leidt tot nieuwe structuren in de samenleving, die spontaan tot stand komen en niet van bovenaf zijn opgelegd.

Communicatieprofessionals moeten de controle uit handen geven en aansluiten bij die nieuwe structuren die spontaan in de netwerksamenleving zijn ontstaan.

4. emotiemaatschappij

Communicatieprofessionals moeten emoties serieus nemen. We leggen nog te veel nadruk op informatie en kennis, terwijl emoties leidend zijn voor ons gedrag.

Om mensen te betrekken zullen communicatieprofessionals emoties mee moeten nemen.


Noelle Aarts is als bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (de 'Logeion-leerstoel'), aan de faculteit der maatschappij- en gedragswetenschappen.
Daarnaast is zij universitair docent aan de Universiteit van Wageningen, bij de leerstoelgroep Strategische Communicatie (faculteit gedragswetenschappen).

2 opmerkingen:

  1. Klopt het dat in ieder geval de eerste 3 trends al langer aan de gang zijn? Deze trends hangen, naar mijn idee, samen met de groei van het internet. De vierde trend is voor mij daarentegen wel nieuw. Interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als we trend omschrijven als 'een koers die zich gedurende een langere periode in een bepaalde duidelijke richting beweegt', dan kan je inderdaad stellen dat glazen huis, datamining en horizontalisering trends zijn. Trendwatching en trendvoorspellingen zijn interessant, ook op vlak van communicatie. Het is aan de communicatieprofessionals om in te schatten of ze met die trends rekening houden in hun communicatiestrategie en communicatiepraktijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!