dinsdag 3 juli 2012

Start to Twitter: een overzicht voor beginners

Denk je eraan om te starten met Twitter?

Heb je ooit een account op Twitter aangemaakt, zonder profielfoto, geen tweets, geen volgers en slechts enkele tweeps die je zelf volgt?

Is Twitter niets voor jou? Heb je "geen tijd" om Twitter te gebruiken als communicatiemiddel?

Vind je al die berichten op Twitter maar zinloos gekwetter?

Denk er nog eens goed over na.

Neem enkele handleidingen door die je op weg helpen en je duidelijk maken wat Twitter voor jou kan betekenen.

Twitter - Hoe begin je eraan?

Elke tweep, ook de "invloedrijken" die inmiddels duizenden tweets verstuurd hebben en massa' s volgers hebben, stonden ooit voor de drempel: Hoe begin ik eraan? Wat is mijn onderwerp? Wat schrijf ik in mijn bio en - wat het meest angst inboezemt- welk bericht verstuur ik als mijn eerste "officiële" tweet?

Gelukkig hebben zij die ons zijn voorgegaan hun kennis en ervaringen gebundeld en delen ze die nu met ons.

Een goede intro is de website Twitterhandleiding. Bekijk de verschillende rubrieken en lees wat relevant voor je kan zijn.

Wil je een snelle eerste kennismaking bekijk dan deze presentatie van Bobbie Hollanders:
Twitter handboek.
View more presentations from Bobbie Hollanders

Ook de presentatie van Luc Stoops van het Agentschap voor Onderwijscommunicatie -  'Twitter privé of professioneel' - biedt een zeer goede inleiding voor startende tweeps:Hoe starten met Twitter? Een gids voor beginners!

Je hebt beslist om nu eindelijk die account op Twitter aan te maken, maar weet niet precies hoe eraan te beginnen. Dan kan je de demo van Nancy Verbrugghe @nanske gebruiken om te starten:

Nancy is onafhankelijk consulent bij Verbrugghe Consulting en social media expert.


Een andere mogelijkheid is de presentatie Start to Twitter van "hipste ambtenaar" Sara Jane Deputter @SJDeputter en Jacky Vastmans @jackyvastmans :

Een zeer gedegen stap-voor-stap handeiding voor beginners, met talrijke afbeeldingen uit Twitter zelf, is het document (PDF) van Jaap Stronks @jaapstronks, een aanrader.

Ook de presentatie "Start met twitteren, een handleiding" van Huib Koeleman @huibkoeleman, auteur en adviseur interne communicatie helpt je goed op weg. Zijn demo van maart 2011 is duizenden keren bekeken op Slideshare.

Start met twitteren, een handleiding maart 2011

View more PowerPoint from Huib Koeleman

Demo "Start to Twitter" van Tim Van Heers (Summerschool 2.0 Vlaamse overheid)

Een groep experten social media van de Vlaamse overheid organiseert elke zomer praktische opleidingen voor collega' s. In die reeks trainingen geeft Tim Van Heers van de afdeling Communicatie van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap een opleiding "Start to Twitter". Dit is zijn demo van september 2012:
Tim legt stap voor stap in zijn demo uit hoe je
  • een account aanmaakt
  • je profiel op Twitter kan verbeteren
  • mensen kan volgen op Twitter
  • een goede tweet schrijft en verstuurt
  • je twitteraccount kunt promoten

Twitter - je volgende stappen

En als je die handleidingen hebt doorgenomen, een account hebt aangemaakt en een eerste tweet hebt verstuurd, dan is het moment aangebroken om een echte tweep te worden.

Een blog die je moet lezen is 'Gebruik de kracht van Twitter' (Een manier om .... innovatieve manieren om slimmer te werken) van Patrick Mackaaij @mackaaij .

De blog bevat veel informatie, is tamelijk uitgebreid, maar neem je tijd om alles rustig uit te diepen. Bookmark de site bij je favorieten en ga regelmatig terug, het loont zeker de moeite.

feedback?

Het doel van dit artikel is om enkele goede introducties voor het gebruik van Twitter te verzamelen. De informatie is gericht op mensen die willen starten met Twitter.

Heb je zelf nog een goed voorbeeld, een document, een presentatie of een filmpje, laat het me dan zeker weten. Ik voeg het toe aan dit artikel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!