maandag 29 augustus 2011

Onderzoek naar het gebruik van Twitter door Vlaamse journalisten

Kunnen journalisten Facebook en Twitter gebruiken bij hun werk en hoe doen ze dat het best? Dat is de onderzoeksvraag van Amaury Van Kenhove @amoorie en Charlotte Van Houtte @charlotte_vh1, twee studentes Journalistiek aan de Erasmus Hogeschool te Brussel.

In hun masterproef "Een onderzoek naar het gebruik van Twitter door Vlaamse journalisten: exploratief onderzoek en online enquête" onderzochten ze de link tussen Vlaamse journalisten en sociale media. Welke journalisten gebruiken sociale media en op welke manier? In hun literatuurstudie vertrokken ze van een maximaal scenario door alle sociale netwerksites erin te betrekken. Maar de scope van het onderzoek werd afgebakend tot het gebruik van Twitter door journalisten. Ze deden dit op 2 manieren:
1) tijdens de maanden februari en maart 2011 analyseerden ze de tweets van 172 journalisten
2) met een online enquête bevroegen ze 130 journalisten naar hun gebruik van sociale media, vooral Twitter.

Belangrijkste bevindingen uit de analyse van de tweets van de journalisten

Uit de analyse van de tweets blijkt dat de journalist een actief wezen is op Twitter, die zijn account actief gebruikt om
 • reclame te maken voor zijn werk en zijn medium
 • nieuwsgerelateerde dingen te bespreken
 • contact te houden met andere journalisten
 • vragen te stellen
 • mensen te zoeken die hem of haar kunnen helpen bij een journalistieke opdracht
Resultaten van de online enquête

Uit de online enquête blijkt dat de meeste journalisten nog steeds de verschillende mogelijkheden van Twitter aan het testen zijn. Hun houding tegenover Twitter is overwegend positief. Actieve journalisten op Twitter sporen hun collega' s aan om het medium te proberen. In de enquête reageren ze voornamelijk positief op de gegeven stellingen.

Met hun masterproef geven Van Kenhove en Van Houtte een mooie aanzet in het onderzoek naar het gebruik van Twitter door journalisten in Vlaanderen. Ze formuleren ook aanbevelingen voor bijkomend onderzoek.

gerelateerde artikelen
Het persagentschap Belga volgt de nieuwe tendensen. In mediatrainingen Social Media & online PR belichten zij hoe journalisten vandaag omgaan met sociale media.

2 opmerkingen:

 1. Ik ben geen journalist maar wel een nieuwsverzamelfreak en 'k gebruik Twitter-blogs als nieuwsthemablogs, zie: eKrantenen.desk
  Verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Werner De evoluties in journalistiek en sociale media gaan enorm snel. Een goed boek om bij te benen is 'Sociale media en journalistiek' van Michaël Opgenhaffen en Bart Van Belle.
  'Sociale media en journalistiek' focust op de bekendste sociale media als Facebook, Twitter, LinkedIn en YouTube, maar ook minder bekende platformen als Foursquare en CouchSurfing komen aan bod.

  BeantwoordenVerwijderen

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!