woensdag 1 juni 2011

Burgemeester Daniël Termont van Gent op Twitter!

Veel schoon volk en veel bijgeleerd op de GentM van 31 mei 2011. De organisatoren hadden zowaar Polle de Maagt van Insites Consulting en burgemeester Daniël Termont weten te strikken voor een interessante babbel over conversation management.
Consternatie als de échte burgemeester van Gent wordt uitgedaagd voor een batlle door 'The mayor from Ghent' on Foursquare, maar de pikorde werd vrij snel hersteld.

Polle de Maagt begon zijn demo met de stelling dat burgemeester Termont vandaag al een Conversation Manager is:


Burgemeester Termont is al een Conversation Manager!

Burgemeester Termont, we mogen Daniël zeggen, is al een Conversation Manager. Hij was een halfuurtje te laat op de afspraak, "wegens een dringende ontmoeting over het nieuwe voetbalstadion voor Gent", maar stak na de intro van Polle direct van wal in zijn unieke stijl. Hij is elke dag van 07.00 uur tot na middernacht in de weer voor zijn stad en haar burgers; hij beantwoordt persoonlijk elke dag tussen 150 en 200 e-mails van burgers; elk weekend gaat hij persoonlijk op stap in zijn stad om mensen te bezoeken en vooral om naar mensen te luisteren, de eerste basiscompetentie van een CM! Hij vindt de persoonlijke benadering superbelangrijk. Hij staat erop de e-mails persoonlijk te beantwoorden, ook als de inhoud vrij kritisch is voor de diensten of de toon soms brutaal is. Dagelijks is hij daar tot twee uur mee bezig. Hij probeert ook op zo veel mogelijk activiteiten van burgers in zijn stad aanwezig te zijn.

Het mediagebruik van onze burgemeester

Daniël gebruikt een BlackBerry om zijn e-mails te screenen en bereikbaar te zijn. Hij gebruikt ook een iPad, vooral om te surfen op internet, maar "het inladen van e-mails duurt seconden en dat is te lang voor mij"! Hij heeft ook een fanpage op Facebook, maar beheert die niet zelf. De community page wordt beheerd door een medewerker, zo zegt hij en dit staat ook vermeld op de "wall". Zijn BlackBerry bevat ook voorgeprogrammeerde antwoorden. Door bijvoorbeeld de letter X te selecteren stuurt hij jou als antwoord "dat hij spijtig genoeg niet op je evenement kan aanwezig zijn wegens andere verplichtingen, maar niettemin veel succes"! En wat met Twitter? "Geen tijd", zegt de burgemeester. We moeten hem niet overtuigen van de mogelijke impact ervan, in tegendeel maar binnen zijn dagelijks tijdsgebruik kan hij Twitter er niet bij nemen. Dit was echter buiten de waard gerekend, in dit geval Polle de Maagt en de aanwezige geeks die graag een handje toesteken.

Daniël houdt de boot af .... voor even toch

Een meisje in de zaal maakte de opmerking dat de burgemeester via e-mail en zijn plaatsbezoeken wel een bepaald publiek bedient maar waarschijnlijk ook een grotere groep (jongere) inwoners niet betrekt in zijn communicatie. Kan een burgemeester van een studentenstad als Gent dat wel maken? Dit is een belangrijke groep die hij via Twitter wel zou kunnen bereiken.
Daniël heeft toch vragen bij het medium. Kan je wel een foto meesturen? En hoe iemand een persoonlijk antwoord sturen of een dossiervraag beantwoorden in 140 karakters? En zegt Daniël: "Er wordt wat afgezeverd op Twitter." Waar, Daniël, maar er zitten ook heel wat journalisten en opiniemakers op Twitter en worden belangrijke gebeurtenissen niet eerst via Twitter bekend gemaakt? Stel je voor dat je als burgemeester volgende Tweet de wereld kan insturen: "Bomalarm in Ikea Gent; politie en brandweer ter plaatse; ontruiming verloopt sereen" om met volgtweets live verslag uit te brengen tot de geruststellende tweet "Bomalarm voorbij; alles onder controle". Of dat je minuten na de beslissing over een belangrijk dossier in de gemeenteraad kan twitteren: "Dossier Y goedgekeurd"?

Daniël gaat de uitdaging aan!

Voor Polle de Maagt is het geen óf - óf maar een én - én verhaal. De burgemeester zou regelmatig met een smartphone een bericht via Twitter de wereld kunnen insturen. Het twitteren hoeft zelfs niet bovenop de behandelingstijd van zijn e-mails te komen, want kan onderweg gebeuren. Hij kan een groep mensen bereiken die hij waarschijnlijk vandaag nog niet bereikt. Hij kan ook links doorsturen naar pagina' s op de website van de stad voor concrete dienstverlening van de stadsdiensten of naar een site met antwoorden op veelgestelde vragen of een persoonlijke blog met visieteksten en standpunten.
Daniël Termont is ervan overtuigd en ook van het feit dat de Twitter-account door hem persoonlijk moet beheerd worden. Maar ja, hoe begin je daaraan?

surprise, surprise

Polle heeft de Twitteraccount @DanielTermont aangemaakt. Follow this man! Daniël gaat de uitdaging aan om als experiment vanaf dinsdag 7 juni voor minstens 1 week te gaan twitteren. Wedden dat, als hij zijn eigen stem en stijl heeft gevonden, hij Twitter aan zijn mediamix toevoegt. Van een echte Conversation Manager verwachten we niet anders!

1 opmerking:

  1. Erg leuk verslag, Paul! Dankjewel!
    Ben erg benieuwd naar ons experiment. Ik houd je op de hoogte.

    BeantwoordenVerwijderen

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!