zondag 31 oktober 2010

gratis 3: Freemium - Free Chris Anderson

Wat is gratis: alles waar een betaalde versie tegenover staat

gratis voor wie: gewone gebruikers

De term 'Freemium' werd uitgevonden door de investeerder Fred Wilson. De term verwijst naar een van de meest voorkomende bedrijfsmodellen op het web. Freemiums kunnen allerlei vormen aannemen. Een bekend voorbeeld is de 'professionele versie' van een site of een software die meer mogelijkheden biedt dan de gratis versie.Freemium is gebaseerd op het model van de gratis proefmonsters, maar met een significant verschil. Het traditionele gratis proefmonster is een reep chocolade die ter promotie wordt uitgereikt of een gratis pak luiers dat aan jonge moeders wordt bezorgd. Omdat deze monsters concrete kosten met zich meebrengen geeft de fabrikant maar een kleine hoeveelheid weg. Zo hoopt hij consumenten te strikken en de vraag naar zijn product te stimuleren.

Maar bij digitale producten is de verhouding tussen gratis en betaald andersom. Een gemiddelde website volgt de vijf-procent regel: vijf procent van de gebruikers ondersteunt alle andere gebruikers. In het freemium-model betekent dit dat voor iedere gebruiker die voor de professionele versie betaalt negentien anderen de gratis basisversie krijgen. De reden dat dit werkt is dat de kosten die deze negentien 'veroorzaken' zo dicht bij nul liggen dat ze te verwaarlozen zijn.

Voorbeelden van gratis 3: Freemium: enkele gebruikers ondersteunen de rest
  • Geef basisinformatie weg, verkoop meer uitgebreide informatie in gebruiksvriendelijke vorm
  • Geef inhoud op het web gratis weg, verkoop gedrukte inhoud (alles van tijdschriften tot boeken)
  • Geef demonstratiesoftware weg, laat de volledige versie betalen (videogames, waarin je de eerste levels gratis kunt spelen om te kijken of het wat voor je is)
  • Geef diensten voor het delen van foto' s weg, laat betalen voor extra opslagruimte (Flickr)
  • Geef een hoofdstuk weg, verkoop het boek (uitgevers die gebruik maken van Google Book Search)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!