vrijdag 10 september 2010

Do more great work Michael Bungay Stanier

Stop met kunst- en vliegwerk en begin met werk dat er echt toe doet!

Michael Bungay Stanier maakt een onderscheid tussen drie soorten werk: bad work, good work en great work. Die begrippen verwijzen niet naar de aard of de kwaliteit van het werk, maar zijn labels voor al dan niet betekenisvol werk of werk met een grote impact.

Bad work is werk dat zinloos, betekenisloos is, een verspilling van tijd, energie, een verspilling van je leven.

Good work is solide, productief, belangrijk maar het is geen werk dat je speciaal aantrekt, prikkelt of waar je bijzonder opgetogen over bent.

Great work is het werk dat betekenisvol is, belangrijk, dat een verschil uitmaakt. Het is werk dat je inspireert en aantrekt, dat zich situeert op de flinterdunnne grens tussen uitgelatenheid en angst, werk dat je prikkelt, waar je een warm gevoel en klamme handjes van krijgt, dat er echt toe doet en waarvan je weet dat het het beste in jou naar boven haalt.

De weg van good work naar great work ligt bezaaid met vele obstakels. Hoe kan je die overwinnen?

Elke dag duiken er tientallen kleine dingen op die dringend en belangrijk zijn (meestal voor iemand anders!). Uitvluchten genoeg om niet te veranderen. In de kern van de zaak gaat het er om of je ja of nee zegt. Dat lijkt eenvoudig maar is het niet.

Om meer great work te doen moet je drie belangrijke dingen voor ogen houden:
1) focus - concentreer je en schep klaarheid in je omgeving. Focus je op de opportuniteiten op great work in je leven.

2) moed - de bereidheid om te starten met great work ook al is het veel comfortabeler en vertrouwder om bij je good work te blijven.

3) veerkracht - de bereidheid en de kracht om door te gaan wanneer het moeilijk wordt en je uit je comfortzone komt.

En nu beginnen!

Bekijk welke projecten op stapel staan. Kies er dat project uit dat voor jou het verschil kan maken tussen good work en great work en ga er voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!