vrijdag 11 juni 2010

Hoe word ik onmisbaar (3) - Seth Godin - kunstenaar

Emotionele arbeid is de enorme inspanning om kunstenaar te zijn, gulheid te tonen en je creativiteit tentoon te spreiden. Om te kunnen werken in de vrije ruimte heb je zowel een visie nodig als de bereidheid iets aan te pakken wat opvalt.

Emotionele arbeid is waar je wordt voor betaald en een van de moeilijkste aspecten ervan is om uit een veelvoud van mogelijke richtingen de juiste te kiezen.

Je wordt betaald om naar je werk te gaan en een waardevolle bijdrage te leveren. Maar je baan is ook een platform van grootmoedigheid, van expressie, van kunstenaarschap. Werk is een kans om kunst te maken.

Kunst is niet alleen schilderkunst. Kunst is al wat creatief, gepassioneerd en persoonlijk is. Geweldige kunst doet iets met de kijker en niet alleen met de maker.

Een kunstenaar is iemand die moed heeft, inzicht, creativiteit en het lef om de gevestigde orde ter discussie te stellen. Kunst is een persoonlijke daad van moed, iets wat de ene persoon doet en een verandering bij een ander teweegbrengt. Kunst is een persoonlijke gift die de ontvanger verandert. Kunst is een product van emotionele arbeid. Als het makkelijk en risicoloos is, is het geen kunst.

Passie zit niet in geld verdienen, maar in iets kunnen bijdragen, een probleem oplossen, een verandering op gang brengen die mensen kan helpen. Mensen met passie zoeken naar manieren om dingen voor elkaar te krijgen. De combinatie van passie en kunst is wat van iemand een spil maakt.

Het interesseert niemand hoe hard je werkt. Het gaat niet om de inspanning, maar om de kunst. Het is jouw kunst om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen, de status-quo ter discussie te stellen en mensen te veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!