maandag 31 mei 2010

Open overheid nu! Sociale media en de overheid

Openoverheid.nu is een socialemediaproject van de Vlaamse overheid. Sociale media hebben een grote invloed op de manier waarop burgers met elkaar en met overheden communiceren. De communicatiecultuur verandert: waarden als mondigheid, openheid en authenticiteit worden steeds belangrijker. Met openoverheid.nu wil de Vlaamse overheid die nieuwe communicatiecultuur exploreren, om zo optimaal met burgers te communiceren.

Het sociale web - een kans voor de overheid


Het internet is de laatste jaren steeds interactiever geworden. Je kunt er werken, contacten leggen, informatie delen en de meest uiteenlopende informatie koppelen. Het is ook niet langer alleen de traditionele pc waarmee je het web op gaat. Ook met smartphones, tablets en allerlei andere apparaten ga je tegenwoordig on line.

Burgers spenderen meer en meer tijd op dat interactieve of sociale web: ze communiceren via Facebook, Netlog of Twitter, hebben een interactief cv op LinkedIn en lezen besprekingen van andere burgers voor ze een hotel boeken of een camera kopen. Dat heeft culturele veranderingen teweeggebracht:

•mensen vertrouwen elkaar meer dan officiële instanties;

•een authentieke boodschap slaat aan, het moet voelen alsof je met je buurman praat;

•er is waardering voor het delen van informatie, voor openheid.

Die veranderingen moeten overheden en bedrijven aan het denken zetten. Want als burgers het internet anders gaan gebruiken, dan zullen zij ook anders aankijken tegen de informatie die overheden en bedrijven op internet aanbieden.

Godfried Knipscheer www.twitter.com/godje  of Tim Vanheers: www.twitter.com/batikk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!