dinsdag 6 april 2010

Drupal, basissoftware om zelf gratis je website te ontwikkelen

Drupal is een software-pakket dat toelaat om eenvoudig een grote verscheidenheid aan inhoud te publiceren, beheren en organiseren op een website. Drupal wordt door tienduizenden mensen gebruikt om verschillende soorten websites te maken.

Drupal is open source software onder de GPL-licentie. Het wordt onderhouden en ontwikkeld door een wereldwijde gemeenschap van duizenden gebruikers en ontwikkelaars. Drupal is vrij te downloaden en gebruiken.

Drupal is het geesteskind van Vlaming Dries Buytaert (31). Drupal is uitgegroeid tot één van de belangrijkste programma' ster wereld om websites te bouwen. De websites van het Witte Huis, Le Figaro, de Wereldbank en de Stichting Kofi Annan zijn gebouwd met Drupal.

In 2001 stelde Buytaert het programma gratis ter beschikking op internet. Nog geen tien jaar later zijn er al 500.000 websites mee gebouwd. Als de software gratis is, hoe verdient Buytaert dan zijn geld? Hij richtte een eigen bedrijfje op, Acquia. Acquia is gespecialiseerd in onderhoud van drupal-sites. Sommige Drupal-websites vertegenwoordigen een investering van 100.000 euro of meer. Dergelijke organisaties willen natuurlijk dat hun website goed onderhouden en gecontroleerd wordt. Acquia zorgt hier voor. Zij verkoopt onderhoudsabonnementen.

1 opmerking:

  1. Leuk stukje, wist nog niet af van deze informatie, bedankt ervoor!

    BeantwoordenVerwijderen

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!