vrijdag 18 december 2009

Digimeter, onderzoek naar media- en ict-gebruik in Vlaanderen

Digimeter is een onderzoeksinitiatief van IBBT, het Interdisciplinair Instituut voor BreedBand Technologie. Het IBBT wil met digimeter op een systematische manier data ter beschikking stellen van haar onderzoeksgroepen over bezit en gebruik van media- en ICT-technologieën in Vlaanderen.

De digimeter is een halfjaarlijkse monitoring van het bezit en gebruik van media en ICT in Vlaanderen op basis van een bevraging van een representatief staal Vlamingen. De totale dataset voor digimeter wave 1 bedraagt 1260 respondenten.

Zowel het opzet, de datacollectie als de analyse van de digimeter zijn volledig in handen van het panelmanagementteam van IBBT-iLab.o.

Rapport 1, mediatechnologie- en ICT-gebruik in Vlaanderen - wave 1, slaat op de periode mei - augustus 2009. In dit rapport wordt een overzicht gegeven van bezit en gebruik van (digitale) televisie in Vlaanderen, bezit en gebruik van telefonie, computer, internet en gaming in Vlaanderen, overige media en ICT in Vlaanderen. Tot slot volgen een conclusie en algemene digimeter-profielen.

Enkele belangrijke conclusies uit wave 1:


96.5% van de Vlamingen heeft een tv-toestel. De meest prominente opmars binnen deze televisie-omgeving is ongetwijfeld die van digitale televisie. Zowat de helft van de Vlamingen is medio 2009 ondertussen tot het digitale televisietijdperk toegetreden.

Wat computer betreft concludeert IBBT-iLab.o dat ongeveer 80% van de Vlamingen een computer heeft, en dat 3 op 4 Vlamingen ondertussen ook een internetaansluiting heeft. De penetratie van computer en internet vertoont in Vlaanderen met andere woorden stilaan een 1-op-1-relatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vragen of opmerkingen bij deze post? Laat een berichtje achter!